برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد پس از بازدید نمایندگانش از یک کمپ موقت مهاجران افغان بازگشته از پاکستان در استان ننگرهار، از آینده مبهم این مهاجران ابراز نگرانی کرد.
برنامه جهانی غذا روز سهشنبه ۱۴ آذر در گزارشی تاکید کرد: «با توجه به اینکه بیش از شش میلیون نفر در سراسر افغانستان در داخل این کشور آواره شدهاند، افغانهایی که از پاکستان بازمیگردند، با آیندهای نامطمئن و مبهم مواجهاند.»
بر اساس آمارهای سازمان ملل متحد، از ماه اکتبر که پاکستان اعلام کرد مهاجران بدون اجازه اقامت را از آن کشور اخراج میکنند تاکنون، بیش از ۳۷۰ هزار مهاجر افغان به کشورشان بازگشتهاند. به گفته نهادهای امدادی، بازگشت اجباری این مهاجران در بدترین شرایط صورت گرفته است و آنها بدون هیچ دارایی مجبور به ترک پاکستان شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بیشتر مهاجران بازگشته از پاکستان در گفتوگو با کارمندان برنامه جهانی غذا گفتهاند که نمیدانند چگونه از این زمستان سرد جان به در خواهند برد.
برنامه جهانی غذا اعلام کرد که برای رسیدگی به بحران کمبود غذا در افغانستان به کمک مالی فوری نیاز دارد. در بیانیه برنامه جهانی غذا آمده است: «ما در مرحله اول برای کمک به افرادی که مطمئن نیستند چگونه از این زمستان ویرانگر جان سالم به در ببرند، به ۲۶.۳ میلیون دلار نیاز داریم.»
سازمان ملل پیش از این اعلام کرده بود که در سال ۲۰۲۳ با کمبود بودجه شدید مواجه است و از ماه اکتبر مجبور شده دریافتکنندگان کمک غذایی اضطراری در افغانستان را از ۳۰ میلیون نفر به ۱۰ میلیون نفر کاهش دهد. این سازمان در بیانیهای اعلام کرد: «از هر پنج نفری که برای زنده ماندن به حمایت ما نیاز دارند، ما فقط میتوانیم از یک نفر حمایت کنیم.»
با این حال، جولیتا والس نویس، دستیار وزیر خارجه امریکا در امور پناهندهگان از دیدارهای جداگانهاش با آصفعلی درانی، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان و نماینده کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان، در اسلامآباد خبر داده است. نویس سهشنبه، ۱۴ آذر، در صفحه اجتماعی ایکس نوشته که او در دیدار با آصف درانی در مورد پناهجویان افغان، حفاظت و اسکان مجدد آنان گفتوگو کرده است.
Good to visit Pakistani Foreign Ministry and see Special Representative for Afghanistan @AsifDurrani20 again today for discussion on Afghan refugees, protection, and resettlement. pic.twitter.com/4JBY3E0wYY
— Julieta Valls Noyes (@PRMAsstSec) December 5, 2023
اخراج مهاجران افغان از پاکستان در شرایطی بسیار دشوار و در وضعیتی بهشدت بحرانی انجام شده است. فرا رسیدن فصل سرما از یک سو و وقوع بلایای طبیعی مانند زلزله هرات و سیلابهای ویرانگر در استانهای مختلف و نیز بحران شدید اقتصادی در افغانستان از سوی دیگر وضعیت را برای مهاجران بازگشتی بهشدت دشوار کرده است.
برخی مهاجرانی که به افغانستان بازگشتهاند، میگویند حتی در روستای خودشان هم امکان ادامه زندگی ندارند، زیرا مردم فقیرند و توان کمک به یک مهاجر جدید را ندارند.
هیسا ویلی، مدیر کشوری برنامه جهانی غذای سازمان ملل، گفت: «این بازگشت اجباری برای خانوادههایی که در حال حاضر برای زنده ماندن تلاش میکنند و تقریبا هیچ دارایی و جایی برای رفتن ندارند در بدترین زمان اتفاق میافتد»
او گفت که خانوادههای بازگشته در واقع شمارش معکوس را آغاز کردهاند و مطمئن نیستند که از زمستان سخت نجات یابند.